Black Angus
Aberdeen Angus is een rundveeras dat in de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gekweekt.
Het oorspronkelijke fokgebied ligt in Oost-Schotland tussen de Noordzeekust en het Hoogland.
Het is een van de kleinste vleesrassen die we kennen.
In de Verenigde Staten worden veel Aberdeen Angus-runderen gehouden voor hun vlees.
De meeste Angus-runderen zijn zwart (Black Angus), al bestaan er ook rode runderen (Red Angus).
Het Aberdeen Angus ras staat dicht bij de natuur en gedijt het best in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en grassoorten te vinden is.
Omdat de dieren weinig voeding nodig hebben, worden ze ook snel te vet wanneer ze zouden worden "vetgemest". Ze kunnen dus maar beter rustig opgroeien.
De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het fijndradig vlees en de fel rode kleur.
Zeer goede ‘marmering’ (intramusculair vet) van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen en dit komt de smaak en de malsheid ten goede.
Het vet heeft de eigenschap dat het de smaakaroma's vasthoudt, dit maakt het zo lekker!
Black Angus is iets minder vet dan de Schotse Angus.