Ierse ribeye

Ierland telt zo'n 6,7 miljoen runderen. De koeien hebben volop de ruimte en grazen in alle rust negen maanden per jaar in de frisse buitenlucht. Ze komen via een langdurig proces tot volwassenheid. De combinatie van vers gras (goed voor 80% van de voeding) en veel lichaamsbeweging zorgt voor de verfijnde smaak en malsheid van het Ierse rundvlees.

Elk dier heeft een eigen paspoort en wordt elektronisch geregistreerd in het Cattle Movement Monitoring System (CMMS). De Ierse rundveestapel is samengesteld uit de beste vleesrassen zoals Charolais, Limousin, Angus en Hereford. Deze veestapel bestaat grotendeels uit kruisingrassen waarin de beste eigenschappen van de oorspronkelijke vleesrassen gecombineerd zijn.

 

Ribeye (letterlijk: oog van de rib), ook wel 'appel van de rib' of prime rib genoemd, zijn de 5e tot en met 11e rib (er zijn er 12), welke worden ontbeend tot ribeye.

Omdat dat deel meer heeft bewogen bevat het veel smaak. Het vet aan de zijkant en de kleine vetadertjes in het vlees maken het tijdens de bereiding nóg smaakvoller.  Ook het vet tussen de appel en de zgn. 'deksel' van de rib is dankzij de zachte structuur heerlijk en leent zich prima om uit te bakken en de ribeye mee te garneren.

De ribeye is dan ook volgens kenners één van de lekkerste delen van het Ierse rund.

Smakelijk !