Monbéliarde

Het Montbéliarde-ras vindt zijn oorsprong in het gebied tussen Zwitserland en Frankrijk, de Jura. Destijds liepen daar meerdere locale rassen waarbij het roodwitte ras het belangrijkste was. De Montbéliarde is  een melk- en vleesras, dat zich gemakkelijk handhaaft onder eenvoudige omstandigheden.

 

De Montbéliarde is groot en fors, heeft de robuuste bouw, het beenwerk  is droog en hard en in zijaanzicht vooral recht van stand, kwalitatief sterk en eerder grof dan fijn. Het is van nature een ras met een goede persistentie. De extreme weersomstandigheden alsmede het heuvelachtige terrein hebben, via natuurlijke selectie, ervoor gezorgd dat de Montbéliarde een taaie koe is die niet gauw opgeeft.

 

 

De Montbéliarde koe is vrijwel net zo groot en lang als de Holstein koe. Wel heeft ze meer spieren. Niet alleen is ze daardoor atletischer ze heeft ook meer weerstand als ze wat mankeert. Het is een melk- en vleesras met vlees met een erg gunstige vet-/eiwitverhouding.