Piemonte

Oorsprong

Het Piemontees vleesras vindt zijn oorsprong in de Italiaanse provincie Piemonte. Daar werd dit ras vroeger gebruikt om voor de kar of ploeg te spannen. Ondertussen heeft het ras in vele landen zowel in Europa als daarbuiten een vaste plaats als vleesras veroverd.

 

Geen keizersnede

De Piemontese runderen hebben een speciaal gen dat ervoor zorgt dat de spieraanzet bij de kalveren pas plaats vindt na de geboorte. Bijgevolg kunnen vrijwel alle kalveren probleemloos via de natuurlijke weg geboren worden. Dit kan enkel doordat het bekken van deze dieren enorm uitzet tijdens de geboorte van het kalf. Doordat er geen keizersnede wordt toegepast wordt er dus ook geen antibiotica toegediend aan het moederdier. Het gebruik van antibiotica bij deze dieren wordt hierbij dus tot een minimum beperkt. De kalveren blijven ongeveer 5 maanden bij de moeder zogen.

 

Uiterlijke kenmerken

Deze dieren zijn grijs-wit en hebben zwarte oogharen, een zwarte staartkwast, zwarte hoeven en zwarte punten aan de horens. De kalveren worden lichtbruin geboren, maar na 4 maanden verandert dit bruine haarkleed in grijs-wit, net zoals bij de volwassen dieren.

 

Vleeseigenschappen

Het Piemontese ras levert een superieure vleeskwaliteit. Het donkerrode vlees heeft een fijne structuur en is daardoor erg mals. Het vlees is bovendien vetarm en bevat een laag cholesterolgehalte. De smaak van het vlees wordt bepaald door de voedersamenstelling en bestaat uit maïs, bieten en luzerne. Voor het afmesten wordt daar tarwe, gerst en lijnzaadschilfers aan toegevoegd.