Galloway

Het Gallowayrund dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap in Schotland. Dit hoornloos rund met een uitstekende vleeskwaliteit werd daar enkele honderden jaren geleden geselecteerd. De galloway stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam.

Kenmerken

De Galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem 's winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. 

Galloway-koeien hebben een gemiddelde schoft van 120 cm en wegen 450-590 kg: stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen 600-900 kg. De dieren zijn robuust en vruchtbaar. Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden, de tussen kalf tijd bedraagt 365 dagen. De koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen gedurende hun leven aan 10-12 kalveren het leven schenken. De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg en zijn vitaal.Het ras is geschikt voor extensieve vleesproductie. Op driejarige leeftijd is dit rund rijp voor de slacht. 

Sinds het begin van de 19e eeuw is Galloway-rib een bekende en gewaardeerde vleessoort bij Londense slagers. De Galloway bevat bijzondere vetten, namelijk alleen de gezonde omega-3-vetzuren die voor het lichaam helemaal verwerkbaar zijn.