Blonde d' Aquitaine

 

 

De Blonde d'Aquitaine is een vrij jong vleesras (1963) welke is ontstaan in Frankrijk uit drie runderrassen (Garonnais, Blonde der Pyreneeën en het Quercy-ras). Het vlees van dit runderras is smaakvol en fijndradig van structuur. De dieren zijn weliswaar zwaar maar ook lang en hebben een ruim bekken, hierdoor kalveren ze gemakkelijk af.


De dieren hebben een rustig karakter. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten, goed vruchtbaar en kunnen hierdoor een hoge leeftijd bereiken
De Blonde d'Aquitaine groeit snel op een karig rantsoen en dus ook geschikt voor begrazing op natuur terreinen. Deze groei wordt gerealiseerd met een karig rantsoen. Dat maakt het ras daarom geschikt voor begrazing in natuurterreinen.

 
Het vlees van een blonde stier is fijn van structuur en bijzonder mals. Het rundvlees is van goede komaf en heeft een constante, superieure kwaliteit en een heerlijke smaak. De Blonde d’Aquitaine is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Frankrijk. In de Franse gastronomie krijgt het Blonde d’Aquitainevlees de hoogste waardering. De runderen geven met hun fijne huid en forse bespiering de beste kwaliteit vlees.

 

In een groene omgeving waar nog rust en ruimte is lopen de koeien en kalveren het grootste deel van het jaar in de wei. De kalveren blijven na de geboorte bij hun moeder en krijgen moedermelk. Op de boerderij verblijven de dieren in grote open stallen, op een dik bed van stro, met veel frisse lucht. De voeding van de dieren bestaat uitsluitend uit kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten zoals hooi, maïsmeel en tarwe.


Blonde d'Aquitaines zijn van oorsprong een werkras, dat werd gebruikt in de agrarische sector. Blondes kenmerken zich met name door een enorme skelet ontwikkeling, gepaard met een goede bespiering. Het vlees is over het algemeen mager, maar het bezit wel intermusculair vet, hetgeen de malsheid ten goede komt. Bovendien heeft het vlees een laag chlorestorol gehalte.